ZOOMIEji - hitri, drzni in popolnoma normalni

Ker je naša trgovinica dobila ime po besedi "Zoomies", ki je predvsem v pasjem svetu zelo pogosta beseda, je edino logično, da si zasluži čisto svojo objavo. Največkrat se zoomiji zgodijo, kadar so psi srečni, zadovoljni in navdušeni. Tako kot naša Zoomie trgovina.

 

 

Od majhnega z nasmeškom opazujem pse, ki zoomirajo po sveže pokošeni zelenici, nekateri žal tudi v stanovanju čez kavč in z naglimi skoki čez dnevno mizico. Zoomiji so eni bolj očarljivih in zabavnih pasjih vedenj, ki pa jih lahko zaznamo tudi pri mačkah, dihurjih, kuncih in celo slonih.

 

TODA ZAKAJ PSI DOBIJO AFEKT ZOOMIJEV?
SPADAJO ZOOMIJI MED NJIHOVA NARAVNA VEDENJA?

JIM PRIMANJKUJE GIBANJA?

 

Terminološko gledano je beseda “Zoomies” slengovski izraz za frenetične burne in nagle trenutke aktivnosti. Strokovni angleški izraz o katerem pišem je “frenetic” (=random activity period - FRAP), kar bi lahko v slovenščini rekli kot frenetičnost. Obstajajo tudi strokovne teorije, da živalim zoomiji omogočajo razbremeniti trenuten stres (negativen ali pozitiven) ter sprostiti nakopičeno energijo v trenutni situaciji.

Največkrat se zoomiji zgodijo, kadar so psi srečni, zadovoljni in navdušeni.

Psi z zoomiji bodo tekali v širokih ponavljajočih se krogih. Pogosto se med mirovanjem spustijo v hiter tek, zadnji del telesa nekoliko spustijo proti tlom in tečejo z navdušenim pogledom v njihovih očeh. Veliko je ostrih zavojev, vrtenja in nenadnih sprememb smeri. V večini en zoomie ne traja dlje kot nekaj kratkih minut, včasih celo manj kot minuto.

Vsi psi, od čivave, buldogov, do prisrčnih uličnih mešančkov... čisto vsak pes vsaj enkrat v svojem življenju dobi svoj trenutek zoomija.

 

ZOOMIJI SE ZGODIJO IZ RAZLIČNIH RAZLOGOV

· Ker se nas naš kosmatinec razveseli

Eden najpogosteje videnih zoomijev je prav zagotovo zoomie, ki izvira iz nepopisnega veselja, ko psi vidijo ljubo osebo ali drugega kosmatega prijatelja. Svojega navdušenja v tem primeru ne morejo zadržati in zoomiji so neizogibni.

· Sproščajo napetost ali tesnobo

Ste že kdaj opazili, da je vaš kuža po kopanju ali česanju pričel naglo, nekontrolirano tekat naokoli? Zanj je nega predstavljala stresen in/ali vznemirljiv trenutek, z zoomijem si je po koncu nege sprostil nakopičeno napetost.

· Ogrevanje telesa

Sneg, temperature pod 0°C… Popoln užitek ali mrazzzz?

Za večino kužkov (in nekaterih lastnikov) nepopisno veselje. Nekaterim pa nizke temperature ter mraz lahko predstavljajo nelagodje. Z zoomiji se psi lahko poskušajo tudi ogreti. Naj gre za zračne temperature pod lediščem ali ko pridejo iz mrzlega jezera/morja.

· Kakanje? 💩

Mnogokrat lastniki ljubljenčkov opazijo, da njihovi psi zoomije dobijo takoj po kakanju. To zgleda nekako tako, kot da so pravkar opravili nekaj zlata vrednega in je čas za noro praznovanje.

(!!! ne zamenjajmo zoomija z nelagodnjem psa, kadar ostane majhen bobek iztrebka na pasji dlaki – tudi takrat želi pes pobegnit stran od neprijetnosti)

· Prvinski nagon

Izkazalo se je, da se pri večini psov zoomiji zgodijo ob določenih urah čez dan. To naj bi izviralo še iz njihovega prvinskega biološkega ritma. Psi imajo običajno izbruh energije zjutraj ali zvečer, kar bi naj bilo povezano z aktivnostjo še iz obdobja lovljenja plena. Primer so kojoti, ki še vedno lovijo ob zori ali mraku, saj se takrat plen prebuja ali zaspi in so takrat bolj ranljivi.

· Lajšanje bolečin

Zoomiji so skoraj v večini pri psih pozitivno naravnani. Le redko pa pasji lastniki doživimo, da psu pride nagla bolečina in nelagodje (ugriz bolhe ali muhe, artritis…). Nepričakovana neprijetnost psa prestraši in lahko nekontrolirano steče stran, da bi tej neprijetnosti pobegnil.

 

ZOOMIJI PRI PASJIH MLADIČKIH

Zoomiji so pogosteje videni pri mladičkih in mlajših psih, saj imajo ti psi več energije, ki jo želijo sprostiti. Prav tako so bolj intenzivno dovzetni za absorbiranje okolice, kar večkrat privede do naglih zoomijev, kot pri odraslem psu.

 

POPOLNOMA NARAVNI IN NORMALNI

Pri zoomijih gre za naravni del razvoja psa in njegovega vedenja. Večina psov bo s starostjo to vedenje kazala vedno manj. Če je pes zdrav, se lahko brez omejitev giba in si med naglim tekom ne škodi. Takim psom pustimo, da so razigrani s svojimi zoomiji. Pazljivejši bodimo kadar pes zoomira po nevarnejših območjih (prometna cesta, prepad, …) - takrat dejanje prekinemo!

 

Lastniki pa le uživajmo v pogledu na "pasje minute norenja". Vsaj vse dokler ne pade kakšen otrok ali se razbije nova taščina vaza.

 

ALI IMAJO MAČKE ZOOMIJE?

Včasih se lastniki mačk sprašujemo, ali imajo mačke dejansko 9 življenj? Ti majhni, pogumni kosmatinci skočijo iz vrha hladilnika na pult, za sekundo zanihajo na robu pulta in že odvihrajo naprej proti stopnicam. Sledi veliki finale - skok za stropnim ventilatorjem. Vse skupaj z mačjo svetlobno hitrostjo. In preden se lastniki zavemo, se je mačji krog norenja končal tako hitro, kot se je začel.

Zoomiji pri mačkah se največkrat dogajajo pozno zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj. Ta bioritem izvira še od prostoživečih mačk, saj so v nočnih urah aktivne lovke – takrat so aktivne tudi miši, netopirji in drug mačji plen. Mačke zaznajo vsak šum in nanj postanejo takoj pozorne. Tako kot zaznajo tudi vsako miniaturno premikanje. V njihovih možgančkih se aktivirajo nagonski receptorji in hop že sledi "mačje norenje" po stanovanju (ali zunaj). Ljudje to opazimo kot prikupno brezglavo tekanje, ki nam na obraz nariše nasmešek.

Potrjeno! Tudi mačke imajo svoje minute za zoomije. :)

 

"BINKIES-i"

Ste že slišali za izraz "Binkies"? Sama sem ta srečnica, da so mi binkiesi več let lepšali dneve. Tako imenujemo kunčje zoomije. Binkiesi vključujejo nagel tek, obračanje glave in telesa, skakanje v zrak, naglo spreminjanje smeri... Kaj je lahko še bolj luštnega kot puhasti kunčji zoomie?

Nazaj na spletni dnevnik